Dzień Jabłka
Dnia
02.12. 2014 r. zorganizowaliśmy po raz kolejny „Dzień Jabłka”. Propagujemy
zdrowe przekąski zamiast chipsów i słodyczy. Mamy nadzieję, że wszystkim
smakowały soczyste jabłka. Jedzmy je, bo są smaczne i zdrowe, zawierają wiele
cennych składników. Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale
potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu
dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Jabłka zawierają
witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy,
chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę,
błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas,
fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.
Zespół
realizujący Program Promocji Zdrowia
|