Dzień Jabłka

Dnia 02.12. 2014 r. zorganizowaliśmy po raz kolejny „Dzień Jabłka”. Propagujemy zdrowe przekąski zamiast chipsów i słodyczy. Mamy nadzieję, że wszystkim smakowały soczyste jabłka. Jedzmy je, bo są smaczne i zdrowe, zawierają wiele cennych składników. Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.

Zespół realizujący Program Promocji Zdrowia


sam_4525_small.jpg sam_4526_small.jpg sam_4528_small.jpg sam_4530_small.jpg sam_4531_small.jpg sam_4534_small.jpg sam_4535_small.jpg sam_4537_small.jpg sam_4538_small.jpg

jablko